Επίκουρος Λουκρήτιος
Ο Επίκουρος ήταν ένας Αθηναίος φιλόσοφος, που έζησε στην αρχή τής Ελληνιστικής εποχής (341-270 πΧ) και ίδρυσε την φιλοσοφική σχολή των Επικουρείων, τον «Κήπο». Η διδασκαλία τού Επίκουρου αποτελεί πηγή διαχρονικής έμπνευσης, επειδή ο φιλόσοφος κατανόησε την φύση τού ανθρώπου και τού σύμπαντος και έδειξε τον δρόμο προς την ευδαιμονία. Υπήρξε κατά τον διάσημο ψυχίατρο Ίρβιν Γιάλομ ο πρώτος υπαρξιακός ψυχοθεραπευτής επειδή ενδιαφέρθηκε να καταπραΰνει την ψυχική ταραχή, που οφείλεται στον υποσυνείδητο φόβο τού θανάτου.
|
Τίτος Λουκρήτιος
Ο Λουκρήτιος γεννήθηκε περίπου στα 98-94 π.χ. και πέθανε γύρω στα 55-53 π.χ. Ήταν Ρωμαίος ποιητής και φιλόσοφος. Το μόνο γνωστό του έργο είναι το εκτενές φιλοσοφικό ποίημα De rerum natura", ("Περί της φύσεως των πραγμάτων"), με επικούρεια θεματολογία.
Ο Λουκρήτιος γεννήθηκε περίπου στα 98-94 π.χ. και πέθανε γύρω στα 55-53 π.χ. Ήταν Ρωμαίος ποιητής και φιλόσοφος. Το μόνο γνωστό του έργο είναι το εκτενές φιλοσοφικό ποίημα De rerum natura", ("Περί της φύσεως των πραγμάτων"), με επικούρεια θεματολογία.
|
Ανθολογημένα κείμενα από το βιβλίο "Για την Φύση των Πραγμάτων"
Από το πρώτο βιβλίο
- Η ίδια η θρησκεία είναι πού τόσες και τόσες φορές έγινε αιτία για εγκληματικές και ανόσιες πράξεις. Όπως τότε στην Αυλίδα, πού οι διαλεχτοί στρατάρχες των Δαναών κηλίδωσαν το βωμό με το αίμα τής Ιφιγένειας. Σαν λύθηκε κι έπεσε στα δυο της μάγουλα η κορδέλα πού έδενε τούς παρθενικούς της βοστρύχους, κι αντίκρισε τον πατέρα της περίλυπο να στέκει πλάι στο βωμό κι από δίπλα τούς ιερείς να κρύβουν το μαχαίρι, και το λαό να χύνει δάκρυα βλέποντάς την, άφωνη έπεσε στα γόνατα και σωριάστηκε καταγής. Χέρια αντικριστά την άρπαξαν κι την έσυραν στο βωμό. Θύμα έγινε θλιβερό, σφαγιασμένη από τον πατέρα της για να σαλπάρει με άνεμο ευνοϊκό και με καλούς οιωνούς ο στόλος. Σε τέτοιες πράξεις φριχτές σπρώχνει η θρησκεία.
- Η αρχή πού θα χρησιμεύσει από δω και πέρα για ξεκίνημα, είναι: ότι τίποτα δεν δημιουργείται από το τίποτα με θεϊκή βούληση. Πραγματικά, φόβος κυριεύει τούς θνητούς, επειδή βλέπουν να συμβαίνουν πολλά, πού δεν μπορούν με τη λογική να διακρίνουν τις αιτίες τους, και βάζουν με το νου τους ότι γίνονται με θεϊκή δύναμη. Γι αυτό, ξέροντας πώς τίποτα δεν μπορεί να δημιουργηθεί από το τίποτα, είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο γι᾿ αυτό πού αναζητούμε: από ποια στοιχεία γεννιέται το καθετί; και πώς μπορεί όλα να γίνονται, χωρίς θεϊκή δράση.
- Αν μπορούσε το καθετί να γεννηθεί από το τίποτε, θα ήταν τότε δυνατό ένα οποιοδήποτε είδος να γεννηθεί απ᾿ τ᾿ οτιδήποτε και δεν θα υπήρχε ανάγκη σπέρματος. Επειδή όμως το καθετί γεννιέται και έρχεται στο φως από εκεί πού ενυπάρχει η ύλη και τα πρωταρχικά στοιχεία τής ουσίας του, δεν μπορεί τα πάντα να γεννιούνται από τα πάντα.
Από το δεύτερο βιβλίο
- Κι όμως υπάρχουν κάποιοι, και χωρίς να ᾿χουν ιδέα τι πράγμα είναι η ύλη, πιστεύουν πώς δίχως καθοδήγηση των θεών, η φύση δεν θα μπορούσε να εναλλάσσει τις εποχές τού χρόνου τόσο ταιριαστά με τις ανάγκες τού ανθρώπου, ούτε να παράγει τούς καρπούς κι όλα τα άλλα δώρα που ζυγώνουν οι θνητοί παρακινημένοι από τη ξεμυαλίστρα Ηδονή, την οδηγήτρα και σύντροφο τους στη ζωή, αυτήν που με τα θέλγητρα τής Αφροδίτης τούς παρακινεί να διαιωνίζουν το είδος, για να μη σβήσει η γενιά των ανθρώπων. Αυτοί που φαντάζονται πως όλα τα τακτοποιούν οι θεοί για χάρη των ανθρώπων είναι φανερό πως έχουν ξεστρατίσει από το δρόμο τής αλήθειας. Εγώ ακόμα κι αν αγνοούσα τι πράγμα είναι τα αρχικά στοιχεία, από τα ίδια τα ουράνια φαινόμενα και από πολλά άλλα γεγονότα θα τολμούσα να βεβαιώσω και να αποδείξω πώς είναι αδύνατον ο κόσμος να έχει πλαστεί για μάς από θεούς: με τόσες ατέλειες φορτωμένος!
Από το τρίτο βιβλίο
Εμπρός τώρα· για να μπορέσεις να μάθεις ότι ο νους κι οι ψυχές όλων των πλασμάτων γεννιούνται και πεθαίνουν, πρόσεξε στο εξής να εννοείς με την ίδια ονομασία και τα δύο· κι όταν σου μιλάω για την ψυχή και δείχνω πώς είναι θνητή, να καταλαβαίνεις πώς εννοώ και το νου, αφού είναι αξεδιάλυτα σε μια φύση ενιαία.... Και πραγματικά, όταν το ίδιο το σώμα, σα να λέμε το δοχείο τής ψυχής, δεν μπορεί να την κρατήσει αν για κάποια αιτία κλονιστεί και χάσει τη συνοχή του, γιατί άδειασαν από αίμα οι φλέβες, πώς φαντάζεσαι πώς θα μπορούσε ο αέρας να την κρατήσει, πού είναι πολύ πιο αραιός από το σώμα μας;
Δύο χιλιάδες χρόνια μετά οι Νευροεπιστήμες έρχονται να επιβεβαιώσουν πέρα για πέρα, τις
σκέψεις αυτού τού λαμπρού πνεύματος.
Βίντεο
Γιώργος Παξινός: Νευροεπιστήμονας, καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο τής Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ. |
Στο διπλανό βίντεο απόσπασμα από την συνέντευξη τού νευροεπιστήμονα Γιώργου Παξινού την οποία έδωσε στην Ένωση Αθέων, και εκτός των άλλων μιλάει για το αν υπάρχει ψυχή ή λέγοντας ψυχή μπορούμε να την ταυτίσουμε με το τμήμα εκείνο τού εγκεφάλου όπου τα ερεθίσματα μετατρέπονται σε αισθήσεις (συναισθήμστα, αγάπη, έρωτας μνήμες κ. α.
|