David Hamilton (1933-2016) The photographer of an indescribable beauty.
Photo from the movie Bilitis
Mona Christensen: his partner
Flavie Flament: Flavie Flament: his accuser of rape.
Ο Χάμιλτον μεγάλωσε στο Λονδίνο. Οι σπουδές του διακόπηκαν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε για κάποιο χρονικό διάστημα στην πανέμορφη επαρχία τού Ντόρσετ γεγονός που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στη δουλειά του διαχρονικά. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο Λονδίνο και αφού τελείωσε το σχολείο μετακόμισε στη Γαλλία.
Σε ηλικία 20 ετών, πήγε στο Παρίσι όπου δούλεψε σαν γραφίστας στο περιοδικό Elle. Tην επιτυχία και αναγνώριση ακολούθησε μια σύντομη στάση στην Αγγλία για να εργαστεί στο περιοδικό Queen και η επιστροφή και πάλι στο Παρίσι. Άρχισε να φωτογραφίζει επαγγελματικά και το ονειρικό, γεμάτο με κόκκο, στυλ των φωτογραφιών του γρήγορα τού έφερε την επιτυχία.
Οι φωτογραφίες του έγιναν περιζήτητες από περιοδικά όπως τα Realites, Twen και Photo. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 η δουλειά του Χάμιλτον είχε ένα πολύ αναγνωρίσιμο ύφος. Η μετέπειτα καριέρα του περιλαμβάνει την έκδοση πολλών λευκωμάτων με εκατομμύρια πωλήσεις, πέντε κινηματογραφικές ταινίες, αναρίθμητες δημοσιεύσεις σε περιοδικά και δεκάδες εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί. Το ιδιαίτερο στυλ του, με τα παστέλ χρώματα επανήλθε πρόσφατα (2003) σε πολλές φωτογραφίσεις σε γνωστά περιοδικά μόδας όπως Vogue, ELLE και άλλα. Για πολλά χρόνια συζούσε με τη Μόνα Κρίστενσεν, που υπήρξε μοντέλο του και πρωταγωνίστησε στη πρώτη του ταινία, το Bilitis. Αργότερα παντρεύτηκε τη Gertrude, για να ακολουθήσει ένας φιλικός χωρισμός.
Καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της δουλειάς του Χάμιλτον έχει να κάνει με την (συχνά) γυμνή απεικόνιση κοριτσιών στην πρώιμη εφηβεία, έχει αποτελέσει αντικείμενο αντιδράσεων και σε κάποιες περιπτώσεις κατηγοριών ακόμα και για παιδική πορνογραφία, κυρίως στην Βρετανία και στις Η.Π.Α. Στα τέλη τις δεκαετίας του 1990, ομάδες συντηρητικών Αμερικανών χριστιανών διαμαρτύρονταν έξω από βιβλιοπωλεία που πωλούσαν τα λευκώματα του, εντούτοις χωρίς αποτέλεσμα. Εξ αιτίας των διαφορετικών αντιλήψεων στα θέματα τού γυμνού και τής πρώιμης ηλικίας, ο Χάμιλτον δεν αντιμετώπισε παρόμοιες αντιδράσεις στην Γαλλία ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.
Ο Χάμιλτον που έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην Γαλλία και τού οποίου οι φωτογραφίες κοσμούσαν συχνά τις σελίδες των περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας, είχε κατηγορηθεί πρόσφατα από 4 μοντέλα του ότι τις είχε βιάσει και είχε απειλήσει με μηνύσεις καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του είχε αθωωθεί από αυτές τις κατηγορίες.
Ο φωτογράφος που η δουλειά του είχε σηκώσει μεγάλη κουβέντα καθώς βρισκόταν στο λεπτό όριο που χωρίζει την τέχνη από την πορνογραφία, είχε κατηγορηθεί πρόσφατα από μία ραδιοφωνική παραγωγό που ισχυρίζεται ότι την είχε βιάσει όταν εκείνη ήταν 13 ετών. Η 42χρονη σήμερα Flavie Flament είχε πρόσφατα εκδώσει μια αυτοβιογραφία της, στην οποία αναφέρει ότι είχε βιαστεί σε ηλικία 13 ετών από ένα διάσημο φωτογράφο κατά την διάρκεια τής φωτογράφισης χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα τού φωτογράφου, αλλά έχοντας στο εξώφυλλο την φωτογραφία που τής είχε βγάλει ο Χάμιλτον. Ο Χάμιλτον είχε επιβεβαιώσει την φωτογράφιση της αλλά είχε αρνηθεί τις κατηγορίες λέγοντας ότι το μόνο που επεδίωκε η Flament ήταν η διασημότητα και ότι θα κατέθετε μήνυση εναντίον της.
Εκείνο που έχει πάντως σημασία στην Τέχνη είναι η αθανασία της, όταν βέβαια η ποιότητα την προϋποθέτει. Οι γυμνές ή ημίγυμνες έφηβες ή τα εφηβικά πρόσωπα, θα μείνουν και αφού ο δημιουργός θα έχει φύγει και τα ίδια τα κορίτσια θα έχουν πεθάνει, να θαυμάζονται, για την σύλληψη μιας στιγμής από τη αιωνιότητα, για τον ερωτισμό τους, από τους λάτρεις και νοσταλγούς τής ανθηρής νεότητας, και σαν μια υπενθύμιση για τη φθορά τού χρόνου. « Σώματα που είχαν μια στιγμή την ομορφιά τους» είχε γράψει ο Καβάφης. Ακόμα και η κατήγορος του η Flavie Flament, θα μείνει στην αθανασία για ένα πραγματικό ή φανταστικό βιασμό. Σίγουρα ο βιασμός είναι πέρα για πέρα κατακριτέος. Εάν όμως η συνεύρεση έγινε χωρίς βία, μπορεί η "βιαζόμενη" , να επικαλείται το ανώριμο τής προσωπικότητας λόγω ηλικίας, και να κατηγορεί μετά από 30 χρόνια τον βιαστή. Μήπως πράγματι διεκδικούσε ένα κομμάτι δημοσιότητας, και την καλή πορεία τού βιβλίου της;
Πάντως κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του Χάμιλτον, και όχι οπωσδήποτε τα γυμνά αντιλαμβάνεσαι πόσο σπουδαίος καλλιτέχνης υπήρξε. Οι φωτογραφίες του με τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε, είναι αριστουργήματα εικαστικής ομορφιάς. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εικόνες των σκηνών στις ταινίες του. Το Bilitis είναι μια αποθέωση της ομορφιάς σωμάτων, αντικειμένων, χώρων. Δεν είναι απαραίτητο να είναι σπουδαία ταινία σαν θέμα. Η ομορφιά του σε αποζημιώνει.
Βρέθηκε περίεργα, νεκρός στο Παρίσι στις 26 Νοεμβρίου 2016. Σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία ο Ντέιβιντ Χάμιλτον που ήταν 83 ετών αυτοκτόνησε. Βρέθηκε με μια πλαστική σακούλα τυλιγμένη γύρω από το κεφάλι του. O Hamilton, βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ.
The beauty of the Naked through the lens of Hamilton